Färger hos hund


A-serien - rött och black & tan


Phaelomelanin är rött pigment. Till skillnad från svart pigment produceras det endast i pälsen, dvs inte i nos eller ögon. Det röda pigmentet kan inte vara dilut (som svart som i sin diluta form blir blått) utan varierar istället i intensitet beroende på hur tätt cellerna sitter.



De flesta hundar har både det svarta och röda pigmentet, exakt vart i pälsen de produceras styrs främst av A-locus. Om det röda pigmentet på A-locus ska synas på hunden beror på genuppsättningen på K-locus. För att det röda ska kunna uttryckas måste hunden vara k/k, k/k(br) eller k(br)/k(br).


Man känner till fyra alleler som påverkar serien:


A(y) - sobel, röd

a(w) - agouti / viltfärgad

a(t) - tan-tecken

- recessiv svart


Vare sig agouti eller recessiv svart förekommer inom rasen.




.


Röd


Det krävs endast en Ay allel för at att uttrycka färgen. Det finns tre olika mönster som det kan uttryckas, dvs ren utan svarta hårstrån som täcker, kantad eller skuggad.


Rena fawns är helt röda hundar med endast ett par svarta hårstrån. De kan vara svåra att skilja från recessivt röda men det säkraste sättet att skilja dem är om de har en svart mask (Em) som aldrig förekommer hos recessivt röda. De sistnämnda kan inte producera svart pigment så har de några svarta hårstrån är det fawn. Eftersom recessivt röda inte förekommer inom rasen behöver vi inte gå närmare in på det


För att Staffordshire Bullterrierns ska vara helt röd krävs det att den har en A(y)-allel på A-locus, men också k/k på K-serien och E/E på E-serien. En hund med k(br) kommer istället att vara brindle.


Den vänstra SBT:n är rent röd i sin päls utan svarta hårstrån i det röda. Den mellersta har svarta hårstrån i det röda och brukar kallas för skuggad eller "smut". Den högra hunden är genetiskt sobel (röd) men k(br) på K-locus lägger till svarta brindle-tecken.

Tan-tecken


Genen som styr tan-tecken är recessiv, så för att de ska synas på en hund måste den ha två kopior av genen. at/at. Vart tan-tecknen kan sitta är väldigt begränsat - ovanför ögonen, på kinderna, på nosens sidor, på halsen precis under käken, på bröstet och nedre delen av benen. Huvudfärgen är solid svart.



A-serien samverkar alltid med andra loci och syns aldrig ensam, Om man ska försöka ta hunden ovanför som ett exempel så hade man sagt att den är black & tan, men svart med tantecken hade varit mer korrekt. Den genetiska genotypen för att hunden ska få denna teckning ser ut så här:



A-locus: måste vara a(t) a(t) för att visa tan-tecknen


B-locus: måste vara Bb eller BB (eftersom bb hade gjort det svarta brunt)


D-locus: måste vara Dd eller DD eftersom hunden är svart. dd hade gjort det svarta blått


E-locus: måste vara EE eller Ee (om det var ee hade den inte kunnat producera något svart pigment) och eftersom den inte har svart mask kan den inte vara E(m)


K-locus: allelerna på k-locus måste vara kk för att alls kunna visa vad som finns på A-locus. Den har inte kbr allelen då den inte har brindle i tan-tecknen


S-locus: gentypen bör vara S/sp, eftersom hunden har lite vitt på bröstet (och därmed inte är SS, den är inte sisi eller spsp eftersom det vita är så begränsat)


T-locus: måste vara t, då hunden i det vita partiet är rent vit utan fläckar 

I-serien


De olika variationerna av färgdjupet hos röda hundar beror på I-allelen, där olika gener ger en djupare och mörkare eller betydligt mer ljus röd. Exakt vilka alleler som sitter på I-serien är inte än känt.



I-locus påverkar endast rött pigment, och påverkar alltså inte nosfärgen på något sätt.


Omvända Tan-tecken


Omvända tan-tecken är vanligare inom vissa raser, speciellt Akita och Shiba men verkar förekomma i olika utsträckning hos flera raser.



Teckningen visas som vita tecken på samma ställen där black&tan-tecken skulle suttit.



Genetiken bakom teckningen är inte klarlagd och man vet inte på vilken locus den bestäms.


En teori är att det rör sig om en helt egen gen som låter pigmentet att visas på de övre delarna av kroppen men lämnar underkroppen vit, alternativt en gen som bleker de röda partierna som skulle varit tan-färgade, dvs dilution av det röda pigmentet enbart på de områdena. En hund kan ha omvänd tan-teckning och ändå ha svart mask. 


Hunden nedanför bör ha en omvänd tan-teckning, tillsammans med mask och "smut". Det finns diskussioner om huruvida en hund med denna teckning genetiskt är black&tan. Är hon smut, A(y) så bör hon vad jag förstår inte ha kunna vara black and tan, a(t), men för att inte spekulera för mycket så bör man invänta att genen är klarlagd. .