Att leva med en staffe


En agil bulldozer

Staffen är en väldigt tillgiven ras, som älskar alla människor och som regel är fruktansvärt dåliga vakthundar på grund av sin stora kärlek till människan. Den älskar barn och är väldigt tålmodig, men samtidigt som rasen är väldigt agil i det att den kan hoppa väldigt högt från sittande ställning, är den samtidigt klumpig på ett bulldozer-aktigt vis och kan i sin iver råka välta ett barn när den vill pussas. Den vill alltid vara så nära sina människor som den bara kan, oavsett om det innebär att sitta i knät, pussas eller hoppa upp i famnen på dem.


Väder och vind

När man funderar på att köpa hund blir man oftast varnad om att man kommer att tvingas gå upp tidigare lördagsmorgnar, så sovmorgonen kan man glömma, och att man måste gå långa promenader även om det är regnrusk eller i värsta snöovädret. När man har en staffe slipper man som regel detta; den vuxna staffen tar gärna lite sovmorgon, och ligger hellre i soffan än att gå ut under regnet. För den lite morgontrötte personen som helst inte vill ut i regnoväder är staffen en perfect match.


En aktiv soffpotatis

Staffen är lättlärd och brukar tycka om det mesta som husse eller matte gör ihop med den, allt ifrån agility, lydnad, utställning, spår och sök under dagen, men så gott som alla staffar älskar att ligga på soffan framåt kvällen och slöa i soffan med familjen. En aktiv soffpotatis skulle man kunna sammanfatta den som. Samtidigt som staffen är väldigt lättlärd är den också väldigt envis. En envis husse/matte som är konsekvent och samtidigt använder "mjuka metoder" som exempelvis klicker och mycket köttbullar i fickan brukar vara ett mycket bra koncept för att träna och uppfostra en staffe. Staffen brukar kallas förarvek eftersom den tar mycket åt sig vad ägaren säger och oftast vill göra husse/matte glad, varför belöning av bra beteende oftast går fortare som träningsmetod än att fya och låta staffen få utlopp för sin envishet.


Levnadsglädje i 120 km

Staffen är en väldigt intensiv hund, som ger 120 procent åt allt den tar sig för, oavsett det handlar om träning, att vara envis, eller att hälsa på nya spännande personer eller hundar. Många människor gillar inte när en hund hälsar så intensivt på dem, det går alltid att lära dem att tona ner sina hälsningsfraser något när de möter nya människor, men en person som själv ogillar sådan intensitet när man kommer hem efter en dag på jobbet, så bör man fundera på om man ska ha en annan ras. Denna intensitet och levnadsgläde får man på köpet när man köper en staffe, och äger man en staffe bör det vara något man gillar eller inte har något emot. Staffen ger även 120 när den leker med en annan hund, vilket inte alltid uppskattas av den andra hunden om det inte är av en lika intensiv ras. Man får gärna lägga lite träning på att tona ner intesiteten i hälsandet, staffen glömmer det dock ganska lätt om den är glad. Oftast uppskattar deras lek mest av hundar av samma typ eller lite robustare hundar.


Med andra djur

En staffe älskar ALLA människor och släpper nog in både vänner genom dörren och inbrottstjuvar genom fönstret.. Om den lär sig tidigt att umgås med mindre djur så går det oftast fint och den trivs bra med allt från katter till kaniner. Man ska dock ha i åtanke att om exempelvis en råtta eller kanin springer ifrån den så kan jaktinstinkten från dess terrierbakgrund ta över. Den går oftast bra ihop med hundar som den känner, men älskar inte nödvändigtvis alla hundar den möter ute. Det är länge sedan rasen avlades som kamphund, men man får som ägare aldrig glömma dess lite otrevligare historia. Med bra grundsocialisering blir både tikar och hanar bra ihop med andra hundar, men man ska inte ignorera rasens bakgrund. En staffe skiljer sig inte nämnvärt från andra raser när det gäller andra hundar, den är inte mer benägen att vara aggressiv mot andra hundar än vad andra raser är, utan det är deras svar/reaktion NÄR de träffar en hund de inte gillar som skiljer sig. Du som ägare får aldrig låta din hund börja slåss. Saker som bland andra hundar kan ge upphov till smågruff och mindre råkurr, kan då Staffordshire Bullterriers är inblandade, leda till slagsmål på liv och död. Sådana incidenter ska undvikas!


Daglig skötsel

Staffen är väldigt lättskött när det kommer till daglig skötsel, den kräver knappt någon pälsvård och många behöver sällan klippa klorna då den kan slipa dem själv vid promenad.


Den vuxna staffen behöver 5-15 km rask promenad om dagen och gärna ytterligare motion i form av cykling, simning eller löpning/jogging en eller ett par gånger i veckan. Förutom det fysiska behöver den även tränas mentalt för att tröttas ut, exempelvis genom spår eller liknande där den får använda huvudet.Man får vara beredd på att staffen behöver gå åtminstone en rask promenad under någon timme varje dag, men då de är ganska intelligenta hundar behöver man oftast även motionera dem mentalt. Agility, rallylydnad, lydnad, spår och liknande träning som brukshundklubbarna kan erbjuda är uppskattat av många, men man behöver inte ha några direkta träningsintressen för att sysselsätta sin staffe - man kan till exempel lära dem tricks, låta dem spåra upp sin husse/matte i kurragömma-lekar eller låta dem dra de små barnen på pulka, huvudsaken är att de får använda sitt huvud till något men det är mindre viktigt för staffen vad det är - de tycker det mesta är jätteroligt.


Hälsa

Staffen är en allmänt frisk ras, men vissa sjukdomar och besvär uppmärksammas lite mer än övriga. Se under Hälsa för att läsa mer om detta.



Karaktärsdrag


Rasen är mycket hund i liten förpackning. Samtidigt som den är kompakt och stark är den känslig och mycket tillgiven. Den är envis och vill vara nära sin människa hela tiden. Den finner sig till rätta i alla miljöer. De älskar att vara runt barn, det finns en anledning till att de kallas "the nanny dog" i England. De är också mycket envisa, människoälskande och lättlärda med mycket gott minne. Som ras är staffen en särpräglad familjehund.


I boken The Guide to Owing a Staffordshire Bullterrier skriver Marion Lane att om man vill veta hur en hundras är ska man inte fråga en uppfödare eller en ägare, utan en som varit omkring rasen mycket. Detta pga att en ägare aldrig är objektiv, varför alla raser beskrivs som intelligent, lojal, tillgiven etc. Genom att citera vad andra har sagt som träffat hundarna sammanställde Marion Lane följande beskrivning av rasen, vilket jag känner anledning att ta med, för att det så spontant beskriver en del av rasens karaktärsdrag:


"Oj, vad stark han är!" Denna kommentar följer vanligtvis den första försiktiga klappen på hundens rygg.


"Detta är den första!" Det är genuin överraskning i veterinärens röst. Staffen är uppenbarligen den enda hunden som verkligen kämpar för att komma in genom klinikens dörr.


"Kelly, skada inte vovven." Treåringens mamma är aningen generad. Hennes dotter har precis slagit staffen i huvudet med en leksak. Undertiden, kniper staffen tålmodigt ihop sina ögon mot nästa slag.


"Whoa!" Detta är det förvånade ropet av en person som valt att ignorera ägarens varning att hans hane inte gillar andra hanar, samtidigt som han skyndsamt drar sin skällande hund bort från staffens ansikte.


"Utmärkt!" Tonårspojken visslar i beundran när staffen hoppar rakt upp i luften från en sittande ställning.


"Vilken vänlig hund!" Den mest värmande kommentaren, som ofta avslöjar överraskning över att hunden som förväntades vara elak, faktiskt var så snäll...



"Du bör vara medveten om att du inte får ett husdjur; du blir husdjur till en naturkatastrof på fyra ben som du frivilligt bjuder in i ditt hem. Du kommer inte ångra dig en sekund" (staffen beskriven av Alberts husse)


"Jag har haft hundar förrut som varit älskade familjemedlemmar. Men staffen... det är ingen hund. Den är ett helt eget väsen" (staffen beskriven av Milos matte)


"Det går ju inte riktigt att beskriva en staffe. Man måste ju uppleva den för att förstå" (sagt av Zinis och Pixis matte)



Staffen kan passa dig som:


  • vill få fläskläpp några gånger i månaden, vill bli gråhårig i förtid och klär i blåmärken på låren


  • vill bära ut din hund för att den ska kissa tidigt på morgonen innan jobbet. Och inte har något emot att svära lite för att hunden istället springer tillbaka till dörren


  • gillar piercingar (jag ger ingen vidare förklaring mer än att du kommer att omvärdera ordet "valptänder" efter en staffevalp)


  • vill träna något men inte har som mål att smärtfritt klara elitklass innan 3-årsåldern. Med träning når ni dit, men staffen kommer att veta att den gör rätt när den helhjärtat och självsäkert rundar domaren istället för konen på lydnadsplanen och använda din bröstkorg som stoppkloss vid inkallningen




  • inte så mycket värdesätter myskvällar med din partner på en filt på golvet framför brasan - sitter du på golvet är du lovligt byte för ohejdbart gosande


  • samma sak gäller om du ska plugga, läsa, titta på film, eller jobba


  • det gäller även toalettbesök. Glöm allt vad privatliv heter


  • är beredd på att omvärdera din definition av "närhet". En del hundar beskrivs som sociala. En staffes version av detta är att den snarare vill krypa in under skinnet på dig och bära dig som en rock. Då är du nästan tillräckligt nära, enligt staffen


  • är intresserad av kontraster. Skulle ett korsband gå av så kanske du märker detta efter ett par månader om hunden visar sig stel efter lite vila någon dag. Får den däremot ett gruskorn mellan tårna blir den rent blockhalt och den beter sig så att du tror att den ska avlida


  • har tillräckligt med insikt i dess historia att inse att en staffe inte är en hund som lämpar sig att leka med främmande hundar i den lokala hundrastgården


  • inte anser att det viktigaste med hundägandet är att din staffe som vuxen kommer att vilja umgås med hela bekantskapskrets hundar obevakat medans ni grillar - då bör du tänka om eller välja en annan ras


Är Staffordshire Bullterriern rätt ras för dig?

Omvärdera ordet myskväll

Det GÅR att jobba när man har staffe