Viltspår

Att träna sin hund i att följa ett speciellt spår oavsett vad som händer runt omkring, i vilket väder som helst, i vilken terräng som helst och vid vilken tid på dygnet som helst. Det är en rejäl utmaning, både för dig och för din hund.


När en viltspårhund är ute på riktigt eftersök, är det viktigt att det skadade djuret som hunden spårar hittas och att djurets lidande får ett slut. Viltspårhundar används också vid trafikolyckor där vilda djur är inblandade.


För att få fram bra och pålitliga viltspårhundar anordnar de flesta av Svenska Kennelklubbens (SKK) jakthundsklubbar kurser och prov i viltspår.


Viltspår kan du träna själv med din hund, att ha en kompis och medhjälpare ute i skogen är ju alltid kul, men inte nödvändigt vid den här spårträningen.


Från oss tränar och/eller tävlar följande hundar viltspår:


SEVCH Snögrisens Zini Dib Bang Bang - Viltspårschampion

Snögrisens Pipedream - Godkänt Anlagsprov Viltspår

Snögrisens Melitta Benz - Godkänt Anlagsprov Viltspår

Snögrisens Apres Minuit

Snögrisens Gremlin

Age of Empires Corona

Staffeliten Snotra

Snögrisens Branshee



Du behöver en sele, en spårlina på mellan 5 och 10 meter och blod. Vi använder oftast gris eller nötblod som går att köpa på vanliga matvarubutiker på burk, samt klövar av valfritt klövdjur.


Börja spåra

Första spåret som du lägger bör inte vara mer än cirka 10 meter långt och hunden bör stå bunden vid ett träd som står cirka 5 meter från spårets start eftersom den ska se vad du gör hela tiden. Gör en start genom att sparka upp lite jord och droppa lite blod i den lilla gropen som bildas. Dra sedan klöven i marken och droppa blod oregelbundet. Spåret bör helst ligga i medvind så hunden inte får upp spåret via vinden utan måste ner med nosen i backen. Det räcker med en halv deciliter första gången.  När du kommit till spårslutet och märkt ut det ordentligt, går du en omväg tillbaka så att du inte trampar i själva spåret. Vänta några minuter och gå sedan spåret och glöm inte att visa starten för din hund medan du säger ”spår, sök spår”. När hunden hittar klöven ska den ha mycket beröm. En del ger även sin hund godis medan andra låter hunden bita i klöven ett tag. Tänk bara på att många hundar blir dåliga i magen av att äta bitar av klöven.





Viltspårprov

När man tycker att hunden spårar säkert och i lagom tempo så kan man anmäla till ett officiellt viltspårprov.


För att få starta i de öppna viltspårsproven krävs godkänd anlagsklass.

Spårlängden är 600 meter och innehåller 4 räta vinklar med minst 50 meter mellan vinklarna. Mellan vinklarna finns även ett 15 m bloduppehåll på raksträcka. Spåret ska ha legat 2-5 timmar innan start. 2 dl blod används  och spårtiden får vara max 30 minuter.




Öppen klass


Om hunden har blivit godkänd i Anlagsklassen är man välkommen att anmäla till Öppen klass.
Här är spåret lika långt, men blodas 12-24 timmar innan hunden börjar spåra. 3 bloduppehåll  ingår varav två i vinkel. När man är ca 50-100 meter ifrån spårslutet får man lägga eller sätta hunden.Domaren eller någon annan provfunktionär går ca tio meter från hunden och avlossar ett skott med hagelbössa eller startpistol. Sedan får hunden fortsätta spårarbetet. Spårtiden får max vara i 45 minuter.