Drag

Det finns olika typer och aktiveringar inom där man låter hunden dra något, vilket passar hundar med mycket vilja och energi. Det kan vara allt från att dra vikter till att dra pulka.


Våra hundar / uppfödda hundar som tränar drag i olika form:


Snögrisens Branshee (Barmarksdrag)

Snögrisens Melitta Benz (Barmarksdrag)

Snögrisens Ars Notoria (Drag weight/weight pull)

Snögrisens Borderline (Barmarksdrag)

Snögrisens Who Killed Bambi (Drag weight)

Albin (Drag weight)

Vega (Drag weight)



Man kan dela in det i drag weight, weight pull och olika former av draghundssport.


Drag weight är en fysisk träning där man kan säga att hunden motionerar med vikter. Skillnaden mellan drag weight och weight pull är kortfattat att drag weight ofta är längre sträckor med mindre dragvikt, medans weight pull har tyngre vikter på en betydligt mindre sträcka.


Man använder en stabil sele (weight pull sele) som sitter bra och kopplar på vikter, exempelvis kedjor efter hunden i selen. Vill man ge sig på tyngre vikter bör man titta efter en weightpull-sele som är anpassad för att hunden inte ska felbelasta när den arbetar.


När hunden har byggt upp fysiken så kan man öka vikten på en mycket kort sträcka, vilket gör att hunden själv lär sig tekniken med att få ner tyngdpunkten för att underlätta draget, om man har intresse av att senare gå vidare med WP.



Weight pull kan beskrivas som tävlingsformen av drag weight, där varje hund ska dra en vagn 4.8 meter inom 1 minut. Den hund som drar mest i förhållande till sin vikt vinner.


Det är viktigt att inte använda för tunga vikter och att öka för fort så att en otränad hund överansträngs.


Träningen bygger upp samarbete och självförtroende, genom att man aldrig kräver mer än vad hunden klarar av. 



Draghundssport


Draghundsporten delas in i tre olika stilar, barmarksstil, nordisk stil och slädhundsstil. I barmarksdrag kan man antingen löpa, cykla eller köra kickbike, på distanser om 3-5 km, i nordisk stil används skidor eller pulka på 5-25 km, och i slädhundsstil är det släde som används.



Börja träna


Inlärningen är precis som all annan inlärning; du berömmer det beteende du vill ha, och belönar inte eller styr bort det du inte vill ha. Rent praktiskt trär du på hunden en sele, hakar på ett koppel/lina och går med den. Vid minsta tendens att dra i selen berömmer du. I takt med att hunden förstår så får den jobba hårdare för att få beröm.


För många som kämpar med att hunden ska gå fint känns det fel att belöna hunden när den istället drar. Använd då gärna olika redskap; vill du att hunden går fint på promenaden - använd ett halsband, och när du vill ha hunden framåt och ha drag - använd en sele! Hunden lär sig snabbt vad den förväntas bara genom att du använder olika typer av halsband och selar.


Kommandon som exempelvis ”höger” och ”vänster” kan tränas på vanliga koppelpromenader genom att säga kommandot samtidigt som jag svänger åt det hållet vi ska. Beröm när hunden gör rätt! Med positiv förstärkning kommer den snart att lära sig vad de olika kommandona betyder.


I draghundsport finns en begränsning där temperaturen måste vara under 16 grader för att inte hundarna ska överansträngas och få värmeslag, men man kan träna kortare stunder när temperaturen är högre.



Sugen på att tävla?

Barmarksstilen är antagligen det vanligaste att aktivera sig med i Sverige om man inte bor där det är väldigt mycket säker snö eller har någon form av draghund. I denna klass kan man springa med sin hund, cykla, köra sparkcykel eller vagn med 1-8 hundar beroende på klass.


Vid linlöpning är hunden fäst till föraren via ett midjebälte med öppen krok. Vid cykling kan man ha samma anspänning eller att hunden är fäst till cykeln. I övriga klasser ska hunden vara fäst till fordonet. Distanserna är ofta 3-5 km.


Man tävlar även i stafett med linlöpning-kickbike-cykel på sträckorna. En begränsning i tävlandet är att temperaturen får vara högst 16 grader.


För att få tävla behöver du ha grönt-kort, en kort kurs där man lär sig lite om regler, hundhållning och annat. Kolla med din lokala brukshundsklubb, ditt sbk-distrikt, polarhundsklubbarna eller draghundsklubbarna för att se vart nästa kurs hålls. Ett alternativ är att göra kursen på distans via draghundsport.se, kolla under ”grönt-kort” för mer info på deras hemsida.


Du behöver även en tävlingslicens vilket man enkelt får genom att man är medlem i en brukshundsklubb, rasklubb eller draghundsklubb som är ansluten till Svenska Draghundsportsförbundet.


Ett förar-id behövs också vilket du själv skaffar genom att registera dig på draghundsport.se, det krävs dock att du är medlem i en klubb som är ansluten till SDSF!