Uppletande

Träna uppletande är både kul och en utomordentlig aktivering för hunden. Målet med uppletande är att hunden ska plocka upp alla föremål med människovittring på. Om din hund är duktig på att hitta och plocka upp olika föremål kommer du troligen förr eller senare att få använda din kunskap för att hitta borttappade grejor.


Uppletande är en del av bruksproven på högre nivå, men det går utmärkt att använda det enbart som aktivering.


Från oss aktiveras följande hundar med uppletande:


Snögrisens Melitta Benz

Snögrisens Branshee

Snögrisens Apres Minuit

Snögrisens Zini Dib Bang Bang

Snögrisens Picatrix

Albin


Träna uppletande
På tävling är området uppmärkt 50 x50 m, hunden ska hunden hitta fyra föremål inom 5 minuter. Rutan ska vallas av människor och hundar, genom att ni går zick-zack mönster.  För att försäkra sig om att hunden inte spårar sig fram till föremålen kan det vara en idé att kasta ut dem.


Föremålen ska vara av typ handske, portmonnä eller något liknande. De får inte ligga närmare varandra än 10 meter.


I början kan man vända saker som hunden tycker är kul, sedan lite mer främmande. Var noga med att hunden inte synligt ser dem för lätt.


Hunden ska då den hittat ett föremål komma till dig med det.


Öva hålla och bära

Lägg föremål nära dig på marken eller golvet. Låt hunden plocka upp det, belöna snabbt om hunden gör det korrekt. I början räcker det att den håller i en tiondels sekund. Försöker den tugga så var snabb att ta föremålet.


När hunden kan hålla det en längre stund så kan du börja lägga det lite längre ifrån så att hunden får öva sig att komma och hålla fint.


När hunden kan hålla föremålet stilla en längre stund, börja med att lägg det lite längre ifrån så hunden får öva sig att komma och hålla fint. 


När du testar att göra ett uppletande ute på ruta, och hunden hittar ett föremål så lek och belöna och ha jättekul med det för att öka motivationen om att den gör rätt.


Man kan senare även gömma dem på svårare ställen, mellan stenar eller hålor där hunden måste kämpa för att få fram dem.