Tricks & hjärngympa

Öppna paket

Spara alla tomkartonger (toarullar, mjölk-, äggkartonger mm) och lägg godis i dem.


Lägg kartongen framför hunden och säg "leta" om du vill lära in det som kommando.


När hunden lärt sig öppna paketet kan du dessutom gömma det. På så vis får hunden jobba lite extra.
Sitta vackert

Låt hunden sitta framför dig. Håll en bit godis alldeles intill hundens nos. För handen långsamt bakåt, lite uppåt, rakt över hundens huvud. Låt hundens nos följa din hand (med godis) och låt den få smaka när den lättar en och därefter två framtassar från golvet.


Om hunden istället reser sig så har du förmodligen gått lite för fort
fram. Säg i så fall inte nej, utan börja om från början. När hunden förstår att den ska sitta kvar och bara lyfta upp framtassarna måste den balansera överkroppen. Belöna hundens försök med både röst och godis!Att stänga en dörr

Locka hunden att ställa sig nära en dörr. Håll lite godis framför hunden och locka den ännu närmare dörren, tills den vidrör dörren (med nosen eller bogen). I samma sekund som hunden kommer i kontakt med dörren tjoar du till och ger massor av gott godis. Upprepa igen. Ju duktigare du är på att belöna desto snabbare kommer hunden på vad den ska göra. När hunden på uppmaning kan knuffa igen dörren kan du stå lite bakom för att se om den klarar övningen utan alla ”ledtrådar” från dig.Rulla boll

Be hunden lägga sig ner framför dig. Placera en boll mellan hundens framtassar. På den sidan av bollen som ligger närmast hunden lägger du en liten bit godis. När hunden tar godiset kommer den att knuffa till och rulla iväg bollen. Belöna omedelbart genom att tjoa till och ge ytterligare godis.


Efter tillräckligt många upprepningar behöver du inte längre lägga godis vid bollen för att hunden skall förstå vad den skall göra. Så småningom kan du sitta framför hunden och ni kan rulla bollen mellan er.
Krypa

Be hunden lägga sig. Visa att du har godis. Håll handen på golvet, en bit ifrån hunden, så att den ”nästan” når - inte för högt, då reser den sig.


Belöna genom att ge godis när hunden sträcker sig efter handen. Om den flyttar fram en tass en centimeter utan att resa sig är du på rätt väg. Ha inte för bråttom utan flytta handen med godis en liten bit i taget (annars kommer hunden att hoppa groda, vilket i och för sig ser roligt ut) När hunden kan övningen kan du antingen gå bredvid eller se om hunden kan krypa mot dig - vilket är svårt!
Vinka

Låt hunden sitta framför dig. Håll en bit godis framför och nära nosen. För handen med godis långsamt snett bakåt, åt höger eller vänster, nästan vid huvudet på hunden. I det ögonblick hunden lyfter en tass belönar du med rösten och ger godis.


När hunden kan lyfta tassen en gång då du säger vinka kan du hålla inne med belöningen och avvakta tills hunden vinkar igen. På så vis lär sig hunden att upprepa vinkandet flera gånger.
Kurragömma

Bäst är om ni kan vara två i denna övning. Den ena håller kvar hunden medans den andre gömmer sig. Efter ett givet antal minuter så släpps hunden och tillåts leta efter den gömde personen.


Att ni bör vara två, är för att du inte ska behöva "ropa" på hunden, då lär den sig snabbt att använda hörsel istället för nosen, och nosen är en del av poängen i denna övning.


Ni kan även göra denna övning utomhus i skogen. Ju duktigare hunden blir på att hitta dig, desto svårare kan du gömma dig!


Denna övning brukar jag göra tillsammans med barnen; mycket uppskattat både för barn och hund!

Sicksack

Lär hunden gå sicksack mellan dina ben. Börja med att
föra en godis framför nosen på hunden så lufsar den glatt med.Give me five

Du kan lära din hund "give me five" eller  "vacker tass". 

Många valpar lyfter spontant på ena tassen när den tigger, vilket du kan utnyttja genom att visa den godis som den inte får. När den lyfter tassen belönar du direkt.
Gräv efter godis

Om hunden gillar att gräva är detta en jätteskoj lek. Gå
till en lekpark, eller om man inte får vara i en lekpark så kan man ta ett
annat ställe där det finns mycket sand. Så gräver man ner hundgodis i sanden och sedan får hunden gräva ända tills den hittar godiset!


Det bästa är om du kan gräva ner godis eller en leksak lite grann utan att han hunden ser det, och låta den använda näsan för att hitta.
Problemlösning

Lägg godisbitar under en upp-och-ned vänd burk. Hunden
måste välta burken för att få tag på godiset.


Du kan också lägga en leksak eller en bit godis bakom ett
hinder, så hunden får lista ut hur han ska gå för att få tag på det.

Leta godis i träd
Denna övningen går att göra både hemma i trädgården och ute i skogen. Den kan anpassas till olika stora hundar i olika åldrar. Övningen går ut på att du gömmer godisar genom att kila fast dem i barken eller i grenklykor. Lättast är det att använda sig av träd med skrovlig bark. I början får du gömma godisarna ganska lätt och visa hunden var den ska leta så den förstår att det är trädet den ska leta på. Ganska snart måste du sluta visa så att det inte blir för lätt.


Hunden ska själv gå runt trädet och nosa efter godisarna. Om den ställer sig och tittar på dig bara får du peppa den lite och gå fram till trädet med den igen. I början kanske det behövs godisar som luktar lite mer, t.ex. små köttbullebitar, små frolicbitar, blodpudding osv.
Dra i snöre
Att lära hunden dra i ett snöre för att få sin belöning kan vara en bra aktivering.


Så här kan man göra:
Ta något riktigt gott godis eller en leksak som hunden uppskattar. Lägg godisen i en tom toarulle som du knycklar ihop i ändarna, eller i en liten papplåda – vad  du har hemma. Knyt fast ett långt snöre runt rullen/lådan. Leksaken kan du knyta direkt i förstås.


Skramla med rullen eller lek lite själv med leksaken, för att väcka hundens intresse. Lägg sedan rullen/leksaken högt uppe – på en toppen till en dörr till exempel (där det inte finns andra saker som kan råka rivas ner). Snöret ska räcka gott och väl ner till golvet! Peta lite på snöret, säg sedan ”varsågod” och locka hunden att dra i det.
Is-godis

Frys in godis i en stor isklump, vilket ger perfekt, och kylig, sysselsättning varma dagar.


Tips infrysningen: En stor bytta - fyll någon cm vatten, lägg in i frysen en stund. Ta ut och fyll någon/några mm vatten och blanda i lite gottigt (levergodis, korv, tuggpinne e.t.c.) frys detta ihop. Ta ut och fyll på så det gottiga täcks med en cm vatten igen och frys in. Så fortsätter du lager på lager tills du har en riktigt svalkande, god klump att ta fram en varm dag!
Balans

Ett enkelt sätt att berika promenaderna är att låta din hund balansera på olika saker ute; stockar, stenar och staket.


Att ha god balans ger gott självförtroende!