Parkour

Förvandla stadskärnan eller skogen till en lekplats för din hund genom hundparkour. Hundparkour är balans- och styrketräning för din hund genom att utnyttja det som finns runtomkring er. Det går ut på att låta hunden hoppa upp på, balansera, hoppa över, krypa under och igenom olika hinder som finns i omgivningen. Många hundar har faktiskt väldigt dålig kroppsmedvetenhet, och en av fördelarna är att hunden lär sig att den har en framdel, en bakdel och fyra tassar, och lär sig att styra dessa delar på ett kontrollerat sätt.


Genom att förvandla promenaderna till något skoj där det sker något och där matte eller husse aktiverar hunden genom lika utmaningar så stärks även kontakten och hunden blir mer uppmärksam på dig.


För att sammanfatta de olika fördelarna med parkour:


- Kroppsmedvetenhet, som även stärker hundens självförtroende

- Hunden blir mer kontaktsökande och följsam iom att något händer på promenaden då det är du som tar initiativen

- Koncentrationsförmågan ökar

- Muskulaturen utvecklas, även finmuskulaturenDet kan även vara en del av lösningen till flera problembeteenden;


- osäkra och rädda hundar kan bli mer självsäkra

- väldigt ivriga hundar kan lära sig impulskontrollDe som har inslag av parkour i vardagen från oss är:


Snögrisens Apres Minuit

Snögrisens Ijsbeer

Snögrisens Zini Dib Bang Bang

Snögrisens Zoegas

Snögrisens Picatrix

Snögrisens Zoegas
Börja träna


Börja alltid med låga och breda hinder för att hunden ska få chans att bygga upp kroppskontroll och balans. Stenar och stubbar brukar vara bra som start. Låt hunden sätta framtassarna mot stenen och belöna massor.  Sedan låter du den komma upp på stenen en tass i taget.


Under träningen ska du alltid vara nära och lita på att du finns där om den skulle tappa balansen.


Låt hunden sätta framtassarna mot väggar, breda träd och annat som finns i närheten. Försvåra genom att välja smalare hinder som tunnare träd eller lyktstolpar.


Öva bakdelskontroll, balans, att backa, höga benlyft osv.Öva vidare


Se på er omgivning med nya ögon. I skogen kan ni använda, stenar, träd, stockar, stubbar, rötter, och för dig som vill köra "stadsparkour" finns det lyktstolpar, murar, parkbänkar...


Kom ihåg att om hindret är högre än hundens mankhöjd sliter det väldigt mycket på lederna då den hoppar ner, speciellt om marken är hård. En hund lägger 80% av sin kroppsvikt fram då den hoppar ner.


Du kan då antingen välja en bra sele med handtag och hjälpa hunden ner, eller göra det till en samspelsövning där din hund kan använda dig som en mänsklig trappa genom att du sätter dig på huk så att den kan hoppa ner via dina ben och senare via din rygg när ni bägge har kommit så långt att hunden vet att det är dig den ska använda vid nerhopp.
 Att tänka på

Använd alltid sele på din hund när du tränar! Den hjälper dig att ta
emot och stödja hunden. Det finns stora risker med att träna i halsband;
hunden kan utsättas för ofrivilliga ryck om den tappar balansen och det kan skada hals och nacke. 


Om du tränar med hunden kopplad, låt inte kopplet släpa efter hunden. Det kan fastna och även här kan hunden utsättas för ryck och skador.


Hala underlag som sandlådor och elskåp, kräver erfarenhet och
kroppskontroll. Vill du träna hunden på hala underlag, se till att ha med en till person som kan ta emot hunden tills den har lärt sig att parera och bedöma avstånd ordentligt.

På Facebook finns en grupp som heter Dogparkour Sweden som drivs av två tjejer och är gratis, där ni får tips och "Veckans utmaning" som ska passa de flesta!


Det finns även kurser i parkour, bland annat http://stadsvargen.se/ för de som bor i Göteborg