Specialsök/Nosework

Specialsök går ut på att lära hunden att leta efter en specifik doft. Det kan röra sig om dofter man har nytta av att hunden kan finna i vardagen som t.ex kantarell. Man kan utbilda den till t.ex cancer- eller diabeteshund, mögelhund, tävla officiellt i grenen nosework eller bara som ren mental stimulans där man kan använda kryddor eller vilken annan doft som helst. Oavsett vilken doft man använder och i vilket syfte så är teorin för inlärningen den samma.


10 minuters aktivt nosarbete motsvarar den mentala stimulansen av ca 3 timmars promenad! Det ger även andra fördelar; samarbete mellan förare och hund stärks, samtidigt som självkänslan ökar när hunden lyckas.


Fördelen med nosework i förhållande till exempelvis spår eller sök, är att när man väl har lärt hunden doften, så kräver det nästan ingen tid i förberedelser. Du behöver bara gömma doften på lämpligt ställe och låta hunden aktivera sig, både inomhus eller utomhus.


En annan fördel med nosework är också att det är lika perfekt att träna med en liten valp, som det är med riktigt gamla hundar som kanske inte orkar lika mycket fysiskt längre. Även för ivriga hundar eller osäkra hundar är detta ett jättebra träningssätt som stärker och fokuserar hunden, liksom det är utmärkt för hundar som inte kan röra sig av olika anledningar (hundar under rehabilitering osv).


I tävlingsformen Nosework är dofterna eukalyptus (klass 1), lager (tillkommer i klass 2) och lavendel (tillkommer i klass 3), men som mental stimulans fungerar självklart vilken doft som helst.


Dessa hundar från oss aktiveras genom Nosework/Specialsök:


Snögrisens Apres Minuit (Nosework)

Snögrisens Pipedream (Nosework)

Snögrisens Zini Dib Bang Bang (endast som aktivering)

Snögrisens Daedra (Nosework)

Snögrisens Omen (Specialsök - lik)

Snögrisens Proud Mary (Specialsök - kantarell)

Snögrisens Picatrix (Nosework)

Albin (lärde honom att leta mammas gömda cigaretter när jag var tonåring)

Tekla (som aktivering)

Rebel (som aktivering)

Snögrisens Grimorium Verum

Snögrisens It

Snögrisens Lemegeton (specialsök röd kong)
Träning


Lära in doften


Få hunden att nosa på doften, och belöna framme vid doften. Detta kan du göra med en "smeller". Du tar exempelvis en te-sil med en möbeltass som har doften på sig och håller framför hundens nos. Belöna så fort den drar en sniff av doften. Upprepa flera gånger och snart kommer hunden att koppla att det är bra att nosa upp doften och aktivt försöka sträcka nosen mot doften.


Man använder en möbeltass med doften på som start. När man vill försvåra momenten kan man använda en tops vilket gör doftområdet betydligt mindre och därför svårare för hunden. För att ytterligare försvåra arbetet kan man gömma topsen i ett sugrör för att få ännu mindre område med doft.


När hunden har lärt sig att doften är attraktiv att leta upp, så kan du börja placera ut doften. Enklast är att börja lägga dem i glaskärl med hål i locket, av den som finns att köpa på Ikea. Om du använder 4 glaskärl har du doften i ett av kärlen, och lockar hunden att nosa på varje kärl. När den nosar på "rätt" kärl, belönar du framme vid kärlet.


Vi har gjort en liten instruktionsfilm som visar hur ni kan börja enkelt:


Tävla i Nosework

I tävlingsformen Nosework finns det olika tävlingsklasser; NW1, NW2 och  NW3. Det tillkommer en
doft i varje klass, och varje klass har fyra olika moment:

  • Behållarsök
  • Inomhussök
  • Utomhussök
  • Fordonssök


För att få starta tävling i sporten krävs ett godkänt Doftprov på den aktuella klassens doft.


Nosework blev officiell sport 2017 i Sverige och doftprov eller tävlingar kan man hitta på Svenska Noseworkklubben ,  http://www.snwk.se/om-nose-work/

Då hunden förstått vad den ska göra, så kan ni utöka genom att gömma en möbeltass i ett rum och låta hunden söka igenom hela rummet.


Försvåra genom olika platser, höjder, miljöer, utomhus och inomhus.