Fysisk motion

Innan en staffe fyllt ett år ska man vara restriktiv med regelrätt motion (cykel och joggingturer samt långa promenader).


Den färdigutvecklade staffen bör få röra mycket på sig, åtminstone 1-2 timmars snabb promenad eller 20-30 minuters cykling om dagen i kombination med snabbare promenad. Om du har en staffe som tycker om att simma så är det också en väldigt bra motion.


Det är väldigt svårt att trötta ut en staffe fysiskt, men mentalt är det lättare. Genom att låta hunden använda nos och hjärna blir den ofta harmonisk och skönt trött. Tio minuters aktivt nosarbete motsvarar den mentala stimulansen av ca 3 timmars promenad.


Skogspromenader där hunden kan springa själv, gärna i snår och "off road" är bättre än promenad på asfalt. Man kan även berika promenader i skog eller stad genom t.ex balansövningar och parkour.


Cykla, simma, off-roadpromenader, parkour, drag weight, gå i grustag osv är exempel på hur du kan träna din hund fysiskt.Fysiska prov


Om man vill göra någon fysisk officiell tävling eller ha ett mål att träna emot så finns exempelvis Uthållighetsprov och olika biatlon/triatlon.


I uthållighetsprovet testas om hunden klarar att utföra en krävande fysisk ansträngning. Med hänsyn till hundars kroppsbyggnad sker provet genom en löpövning och det ställer stora krav på hundens kapacitet i lungor, hjärta, muskulatur med mera. Utöver detta kommer även egenskaper som temperament och hårdhet till uttryck. Att an-strängningarna övervinnes, utan att hunden tröttas, får anses vara bevis för kroppsligsundhet och tillräcklighet av de önskade egenskaperna.


Genomförandet sker på cykel där hunden ska trava 20 km med en hastighet 12-15 km/timme. Åldersgränserna för deltagande är minimum 16 månader och maximum 6 år, d v s att hundar som fyllt 7 år ej kan deltaga. 


Här kan man anmäla sig till uthållighetsprov


Biatlon hålls på olika platser, lättast är att googla sig fram. För de som har nära till Skåne kan man exempelvis följa denna länk.